top of page
  • Writer's pictureWow Revija

Prvi američki supermodel

Da li znate ko je bio prvi supermodel u Americi? Njeno ime je Odri Manson, a njen život, uprkos glamuru i popularnosti, završen je tragično.

Odri Manson (Audrey Munson), poznata i kao “Mis Menhetn”, “Panama-Pacifik devojka”, “Devojka koja pozira” ili “Američka Venus” 1891. godine u Ročesteru (Njujork). U istoriji je zabeležena kao prvi američki supermodel, ali i kao prva žena koja se obnažila na filmu, i to u filmu „Inspiracija“ snimljenim 1915. godine. Ovo će biti jedan od njena četiri snimljena nema filma. Bila je glumica na Brodveju, ali je ponajviše poznata kao model za slikanje, posebno je zanimljivo što je poslužila kao model za izradu serije skulptura koje su postale prava umetnička dela. Tokom svoje karijere, Odri je pozirala ili služila kao model brojnim slikarima, skulptorima i fotografima. Posebno su poznate skulpture „Tri Gracije“ čiji je autor Isidor Konti.

Odri Manson je tokom svog života prošla kroz razna iskušenja, promašene partnerske veze, brojna razočarenja i poniženja koja prate mlade i lepe devojke koje pokušavaju da naprave veliki uspeh. Teret tog života nije mogla da podnese što je rezultiralo pokušajem ubistva.


Umrla je u psihijatrijskoj klinici gde je lečena od depresije i šizofrenije. U ovoj ustavi je provela čitavih 65 godina. U trenutku smrti imala je 104 godine.

Prva žena supermodel u Americi, muza mnogih umetnika, i žena čije se lice i telo nalazi i dan-danas može videti na mnogim skulpturama na javnim mjestima u Americi, sahranjena je na groblju u Njuhejvenu, prvobitno bez ikakvog obeležja, da bi njena porodica tek 2016. na njen grob postavila skromno obeležje.




61 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page