top of page
  • Writer's pictureWow Revija

Prvi crni samuraj u istoriji

Updated: Aug 13, 2021

Da li znate ko je bio prvi i jedini crni samuraj u istoriji?

Foto: Pinterest

Mladić afričkog porekla po imenu Jasuke (Yasuke) smatra se prvim crnim samurajem u istoriji. Služio je u vojsci japanskog cara Nobunaga, inače prvog velikog ujedinitelja Japana.


Yasuke je prvi put došao u Japan 1579. godine u službi italijanskog jezuitskog misionara Aleksandra Valjinana (Alesandro Valignano). Postoje brojni izvori koji svedoče o poreklu ovog Afrikanca. Prema pisanju portugalskog jezuitskog sveštenika iz 1627. godine, Yasuke je bio poreklom iz Mozambika. I prema nekim japanskim izvorima, prvi Afrikanci koji su u Japan stigli još 1546. godine kao robovi, na brodu portugalskog moreplovca Žorže Alvareša, bili su iz Mozambika. Međutim, zbog izuzetne visoke konstitucije i tamne kože, neki pak veruju da je Yasuke bio iz Sudana, pa čak i iz Etiopije.


Kada je stigao na dvor japanskog cara i velikaša Nobunaga, car mu nije poverovao da je crnac već je mislio da mu je koža obojena crnim mastilom. Naterao je afričkog mladića se skine i da ukloni boju sa svoje kože, no kada se uverio da je ovome koža zaista crna i da ne postoji boja koja može da se skine, odmah se zainteresovao za njega. U samoj hronici cara Nobunaga pisalo je da je Afrikanac stigao iz jedne hrišćanske zemlje, da ga odlikuje izuzetna snaga, dobro zdravlje i dobro vladanje. Yasuka je odmah primljen u službu, dobio je čak i samurajski mač i brzo je naučio japanski. Od cara je dobio dužnost nosioca oružja.


Yasuke je učestvovao u mnogim borbama koje je predvodio car Nobunaga, a nakon careve smrti, služio je u vojsci njegovog naslednika, cara Nobutada, ali je tokom jedne borbe bio zarobljen. Kada su ga predstavili vojskovođi po imenu Akashi u čije ruke je pao, ovaj japanski vojskovođa je smatrao da je Yasuke životinja, da nije Japanac i da ga ne treba ubiti već zatvoriti u hrišćansku crkvu u Kjotu. Nakon ovog događaja se gubi svaki trag crnom samuraju.



Interesovanje za neobičnu priču o tzv „crnom samuraju” ne smanjuje se ni danas. Tako su u moderno vreme veoma popularni animirani filmovi u kojima je glavni junak upravo Yasuke. Jedan od takvih animiranih filmova snimio je i Netflix i to pod nazivom „Yasuke”.








337 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page