top of page
  • Writer's pictureWow Revija

Najveći vodopad na svetu u zatvorenom prostoru

Updated: Aug 6, 2022

Da li znate gde se nalazi najveći i najviši vodopad na svetu u zatvorenom prostoru?



Najviši zatvoreni vodopad na svetu pod nazivom Rain Vortexs (Kišni vrtlog), okružen je kaskadnom šumom, nalazi se na aerodromu Jewel Changi u Singapuru, maloprodajnom kompleksu povezanom sa tri putnička terminala.


Najveći i najviši vodopad u zatvorenom na svetu, visok je 40 metara (130 ft). Recirkulacijska kišnica se pumpa na krov kako bi slobodno padala kroz okruglu rupu do 37.850 litara (8.330 imp gal; 10.000 američkih galova) u minuti do bazena u podrumu. Akrilni levak na dnu sprečava prskanje i izoluje zvuk kaskade. Krov u obliku toroida ima više od 9.000 komada stakla koji se prostiru 200 k 150 metara (660 k 490 ft) sa kosim okulusom kao ušćem vodopada koji deluje kao nastavak zgrade... završene u tečnom obliku. Noću, kružni zidovi vodopada postaju pozornica od 360 stepeni za svetlosnu i zvučnu predstavu. Da bi se sprečila prekomerna vlažnost u dragulju, tok vodopada se naizmenično menja između kaskada i curenja koji smanjuju turbulenciju vazduha. Proces dizajna od strane VET Design inženjera uključivao je testiranje modela u jednoj petini i delimičnog prototipa pune veličine.


Ovaj singapurški aerodrom je u celosti inspirisan prirodom, i obiluje različitim sadržajima kao što su raskošni vrtovi i razne druge atrakcije.



Izvor i foto: Wikipedia

Recent Posts

See All
bottom of page