top of page
  • Writer's pictureWow Revija

Kako je čuveni srpski akademik prešao u islam?

Updated: Oct 25, 2020

Da li ste znali da je čuveni srpski akademik, književnik i književni kritičar zbog ljubavi prešao u islam?


Milan Bogdanović (Foto: Vikipedija)

Jedna zanimljivost iz naše kulturne istorije i gotovo neverovatna priča kaže da je književnik, književni kritičar i akademik Milan Bogdanović (1892-1964), prešao je u islam kako bi pored svoje žene mogao da oženi još jednu. Samo dve godine nakon što je sa samo 25 godina umrla njegova tada velika ljubav, književnica Selena Dukić, Milan Bogdanović, (iako oženjen i za vreme veze za Selenom Dukić) pronašao ženu svog života i poželeo da se ponovo oženi. Kako je javila Politika 15. septembra 1937. godine, Bogdanović je otišao u Niški imamat i kod hodže predao molbu da pređe u islam. Od hodže je dobio potvrdu da je zvanično postao musliman i tom prilikom je dobio muslimansko ime Mefail. Politika je javila da je Bogdanović je posle toga otišao u Šerijatski sud gde se venčao sa gđom Milkom, bivšom ženom g. Vukote Božovića iz Požarevca. G. Bogdanović se sa gospođom Milkom oženio 10. juna...brak je mešovit jer je žena ostala u pravoslavlju.


Članak lista Politika iz 1937.

Na suđenju između Bogdanovića i njegove prve žene, jedan od svedoka protiv Bogdanovića bio i književnik Miloš Crnjanski, nekada dobar Bogdanovićev prijatelj, što je bio razlog da se između njih napravi razdor koji nikad neće biti prevaziđen.

Milan Bogdanović je osim po svom značajnom književnom radu, bio poznat i po ljubavnom skandalu sa književnicom Selenom Dukić, ali i kao otac čuvenog srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, i deda istoričara i političara Ivana Đurića.



238 views0 comments
bottom of page